keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Hangzhou

Lähdin edellisenä viikonloppuna käymään Hangzhoussa, joka on yksi Kiinan kahdeksasta muinaisesta pääkaupungista maan historiassa. Hangzhoun kulttuuri voidaan jäljittää 8000 vuoden päähän ja se on nykyään Zhejiang:in maakunnan pääkaupunki. Sain esimieheltäni kehotuksen lähteä tutustumaan paikkaan ja mainitaanhan se myös Suzhoun rinnalla maan päälliseksi taivaaksi. Ennen lähtöäni odotin kaunista ja rauhallista kaupunkia sekä erityisesti West Lake:a, joka on Hangzhoun kuuluisin nähtävyys.
Lähdin matkaan aikaisin lauantai-aamuna Suzhoun juna-asemalta. Matka kesti noin puolitoista tuntia ja sujui ihan mukavasti pääsykoekirjaa lukien. Alkuun jännitin eniten taksimatkaa asemalta hotellilleni, mutta lopulta kävi ilmi, että se sijaitsi aivan West Lake:n vieressä keskeisellä paikalla. Sisäänkirjautuminen ei ollut kaikista helpoin juttu, kun vastaanottotyttö ei osannut yhtään englantia. Sain lopulta avaimet ynnä muut haltuuni, mutta esimerkiksi passia minulta ei kysytty varmaankin juuri tuon kielimuurin vuoksi. Huoneeni ei ollut ihan Marriott-tasoa ja sänky oli aivan uskomattoman kova, mutta ihan kelpo kuitenkin hintaansa ja sijaintiinsa nähden J. Eikä minun tarvinnut tehdä siellä muuta kuin nukkua.
Lähdin heti katsomaan West Lake:a, jonka ympärille koko kaupunki on oikeastaan rakentunut. Ympäristö oli todella kaunis ja erityisesti kaikki vaaleanpunakukkaiset puut (kasvitietous ei ole ihan hallussa!) ansaitsivat tulla kuvatuksi. Ilma oli kuuma ja kävelin siksi ympäriinsä aika rauhallisesti myös Wulin Square:a kohti (ostoskatu). Englanninkielisen kartan sain haltuuni vasta tällä kadulla, mikä helpotti kiertelyä tietty huomattavasti. Palasin iltapäivällä käväisemään hotellilla, mutta ikkunaton huoneeni ei onneksi houkutellut kovin pitkään oleskeluun.
 Alkuillasta lähdinkin tekemään uutta kierrosta ympäristöön. Kävelin jälleen West Lake:n rantaviivaa ja löysin muun muassa vahingossa Marco Polon patsaan, josta olin kyllä kuullut etukäteen. Tutkimusretkillään silloin aikoja sitten, hän oli omistanut kirjassaan ”The Travels of Marco Polo” Hangzhoulle kirjan pisimmän luvun ja kuvasi kaupunkia muun muassa näin: ”the most beautiful and magnificent city in the world”. Näissä tunnelmissa ihailin auringonlaskua ja hiljalleen syttyviä valoja. Jatkoin matkaani Wushan Square:lle sekä Zhongshan Road:ille, joka on vanha ja historiallinen (ja yllättäen Kiinan kansallinen nähtävyys) ostos- ja kävelykatu. Katu oli täynnä pieniä kojuja, jotka myivät koruja, koristeita, laukkuja ja muuta pikkutavaraa. Yksi teetä myyvä pikkukahvila kiinnitti myös huomioni, koska olen ihan varma, että olen nähnyt saman (tai samantyylisen) paikan joskus telkkarissa J. Teenkaatajat sekoittelivat teetä perinteisillä tekniikoilla, joihin pitää valmentautua vuosia.
Katu oli ihanan tunnelmallinen illalla ihmisjoukkoineen ja ehkäpä reissuni paras osa. Suuntavaistoni myös toimi suhteellisen hyvin, kunnes oli aika lähteä takaisin hotellille. Kävelin pitkään katuja pitkin ja tunnistin paikkoja, mutten ollut kuitenkaan enää aivan kartalla, joten oli turvallisempaa ottaa taksi. Sunnuntai olikin sitten jännempi päivä. Kärsin hieman edellisen päivän aiheuttamista rakkuloista, joten aamu- ja iltapäivä kuluivat kahviloissa istuskellen ja lopulta kävelin Hangzhoun rautatieasemalle. Ohitin kuitenkin Suzhoun juna-aseman, jolla minun olisi pitänyt jäädä pois! Taulussa luki ensin toinen asema, joten kun huomasin, että siinä lukikin oma asemani, suustani pääsi suomeksi ”apua!”, kun ovet sulkeutuivat edestäni. Sydän pomppasi aika lailla rinnasta, mutta onneksi ei ollut vielä myöhä ja henkilökunta auttoi minua pääsemään takaisinpäin oikealle asemalle. Ensimmäiset tunteet olivat aika kaameat, mutta onneksi selvisin ehjänä takaisin hotellille vain noin puolta tuntia myöhemmin kuin mitä olisin oikealla junalla ollut J.
Koen, että suhteessa matkani pituuteen näin kaupungista ihan kiitettävästi ja matka oli ehdottomasti tekemisen arvoinen yksinkin. Olisin ehkä voinut selvittää kaupungista vähän enemmän etukäteen, mutta hyvin se näinkin sujui ja olen onneksi onnistunut löytämään ”tärkeitä paikkoja” usein aika sattumalta J. Seuraavaksi matka käy jälleen Shanghaihin, jossa näen myös matkailemaan tulleita sukulaisiani.

Ei kommentteja: