torstai 2. helmikuuta 2012

Pari päivää lähtöön..

Tässä sitä nyt ollaan, merkonomin opinnot ovat viimeistä uurastusta vaille valmiina. Ensi maanantaina 6.2 meillä MERCURIA:n YO2-luokalla alkaa 3,5 kuukautta kestävä työssä oppiminen. Juuri kulunut viikko on todennäköisesti viimeinen ”koulumainen” työviikko monelle meistä ja työelämään siirtyminen on jo usean seuraavana tavoitteena. Kaikki ovat innoissaan tulevasta keväästä, vaikka pientä jännitystä on jo havaittavissa. Harjoittelupaikat ovat tänä vuonna haastavampia ja moni hermoilee senkin takia. Iloisin mielin olemme kuitenkin lähdössä keräämään viimeisiä opintoviikkojamme, työstämään opinnäytetöitämme ja oppimaan rutkasti uusia asioita. Ainakin toivon mukaan :).

Omaa työssä oppimistani lähden suorittamaan Suzhouhun, Kiinaan(!). Olin ollut innostunut Kiinaan lähdöstä jo pari vuotta sitten opintojen alkaessa, kun tätini muutti perheineen Shanghaihin. Shanghaihin lähtö ei lopulta onnistunut, mutta sain uuden mahdollisuuden lähteä Aasiaan viime syyskuussa. Koulumme kv-koordinaattori väläytti luokallemme ideaa Kiinasta ja muutamien viikkojen pohdiskelun ja epäröinnin jälkeen päätin käyttää tämän loistavan tilaisuuden hyväkseni.

Syys-lokakuussa tehty päätös lähteä ulkomaille työharjoitteluun ei tuntunut vielä konkreettiselta, koska neuvottelut ja palaverit kohdemaiden kanssa vievät aina oman aikansa. ”Kiinan tavat” tulivat lisäksi heti esille, kun minua pyydettiin lähettämään CV:n kasvokuvan lisäksi myös kokovartalokuva kelpoisuuttani arvioitaessa ;). Ennen joululomalle lähtöä sain kuitenkin varmistuksen Kiinan matkasta: paikka oli, mutta itselläni ei vielä mitään tietoa itse työstä tai muistakaan käytännöistä. Onneksi heti tammikuussa, viimeisen jaksomme alettua, minuun otettiin yhteyttä tulevasta harjoittelupaikastani. Sain yhteyshenkilöltäni paljon tietoa sekä vahvistuksia ja kuukauden päässä häämöttävä lähtö alkoi vihdoin tuntua todelliselta.

Lähden siis Suzhouhun, joka sijaitsee Jiangsun maakunnassa aivan Shanghain tuntumassa. Harjoittelupaikkani on hotelli Courtyard by Marriott Suzhou ja työnimikkeeni on ”management trainee” heidän ”Front Office” osastollaan. Etukäteen saamani tiedot tulevista työtehtävistäni sopivat hienosti koulumme vaatimuksiin harjoittelupaikkojemme laadusta ja ammattitaidon osoittamisesta. Kansainvälinen kauppa hoituu kansainvälisten asiakkaiden sekä itse Kiinassa olon avulla. Asiakkuuksien hoito ja myyntityö taas onnistuvat muun muassa asiakasrekisterien päivittämisen ja vieraiden vastaanottamisen yhteydessä.




Kun on lähdössä Kiinaan reiluksi kolmeksi kuukaudeksi, etukäteen hoidettavien asioiden määrä paisuu vähitellen. Viisumin hankinnassa tulee olla erittäin tarkkana, jotta konsulaattiin mentäessä kaikki tarvittavat paperit, kopiot ja kutsut ovat mukana. Kannattaa myös tarkistaa Kiinan Suomen konsulaatin aukioloaika kiinalaisen uudenvuoden aikaan. Itsehän menin paikan päälle huomatakseni, että konsulaatti on juhlien takia kiinni seuraavat kolme päivää (eli uusiksi meni :)). Toisella yrittämällä asiat sujuivat kuitenkin erittäin jouhevasti ja viisumi tuli ajallaan neljän työpäivän kuluttua. 

Viimeisten viikkojen aikana aikaa (ja rahaa) on mennyt myös muun muassa rokotuksiin, läppärin asetuksiin, vaate-, hygieniatarvike- ja lääkeostoihin, viimeisiä koulutehtäviä unohtamatta. Vaikka en yleensä ole kovin herkkä muutoksille, en silti haluaisi vielä tällaisena keltanokkana lähteä esimerkiksi ilman tuttuja ja turvallisia hammastahnoja ja hiusvärejä.  Ne luovat minulle ehkäpä jonkinlaista turvallisuuden tunnetta, tilanteessa, jossa kaikki on uutta ja erilaista. 

Lentoni lähtee Helsinki-Vantaan lentokentältä seuraavana maanantaina 6.2 kello 17. Lento on Finnairin ja liputkaan eivät loppujen lopuksi tulleet kovin kalliiksi, vaikka halvemmat loppuivat oman hitauteni takia. Lentokoneessa istumista tulee menomatkalla täydet yhdeksän tuntia, mutta onneksi nenän edessä on ilmeisesti täysi kattaus viihdykettä pahimman puudutuksen välttämiseksi. Ennen lennolle pääsyä täytyy kuitenkin miettiä tarkkaan mitä laukkuihin pakkaa mukaan: tavoitteena on ottaa vain välttämätön vaatevarasto, jotta painorajat eivät ylity. Olisi myös mukavaa, että matkan varrella mukaan tarttuneet UUDET tavarat pääsisivät lopulta toukokuun 16. mukanani Suomeen ;). 

Viimeinen viikonloppuni Suomessa vähään aikaan kuluu kiireisesti joukkuevoimistelun tuomarikurssin, viimeisten pakkailujen ja ostosten, sekä vähitellen nousevan matkakuumeen hillitsemisen merkeissä. Lisää tekstiä tuleekin sitten vasta Kiinan puolella, kun reissu on vihdoin todellisuutta. Toivottavasti koneeseen itse asentamani sovellukset ovat kunnossa, että tarinat eivät jää kertomatta :D.

Seidi

P.S. Parempia kuvia on luvassa sitten, kun on oikeasti jotain kuvattavaa!

2 kommenttia:

Mia kirjoitti...

Hyvää reissua, Seidi!

SuonHelmi kirjoitti...

Oletko päässyt hyvin perille? Täällä jo odotellaan kuulumisia ja kuvia :)